Onder de naam “Iserlohn Comité” dient de commissie zich, namens en voor de stad Almelo, te richten op het bevorderen en verstevigen van de onderlinge burgercontacten tussen de partnersteden Almelo en Iserlohn.

In reactie op het oorspronkelijk Almelo’s initiatief heeft de stad Iserlohn haar “Almelo Komitee”.

De meer officiële contacten op bestuursniveau blijven bij de Colleges van B en W en de Gemeenteraden van beide steden.

 

Doelstelling_Gemeente_Almelo.png

Met betrekking tot de burgercontacten richt het Iserlohn Comité zich samen met het Almelo Komitee vooral op het bijeen brengen van bewoners der beide steden via het organiseren van sportevenementen, cultuuruitwisselingen, onderwijs en andere vormen van geestelijke verrijking.

Het Iserlohn Comité is na de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog op initiatief van de Gemeente Almelo in 1954 als gemeentelijke commissie ingesteld. In de geest van de na-oorlogse “Wiedergutmachung” nam de Gemeenteraad hier destijds een positief besluit over. Niet zonder slag of stoot, want , gezien het feit, dat het om een Duitse partnerstad (van de voormalige agressor) ging, lagen er gevoelige raadsdiscussies aan ten grondslag. Door het toenmalig Raadsbesluit maakt het Iserlohn Comité sindsdien deel uit van de gemeentelijke organisatie.

 

 

Gemeente_Almelo_Doelstelling_2.png

 

Mede door bemiddeling van beide Comités, bezoekt de burgemeester van Iserlohn al jaren de 4-mei herdenking in Almelo. Een gebaar van vriendschappelijk begrip en Wiedergutmachung.

In reactie op de Tweede Wereldoorlog wordt sinds 1951 door een aantal Europese landen (mede op initiatief van Nederland) nadrukkelijk gezocht naar meer internationale, democratische toenadering. Dit leidt uiteindelijk tot het bestaan van de huidige Europese Unie. Het resultaat: grote versoepeling voor industrie, handel en verkeer die de algemene levensstandaard in Europa zeer ten goede komt. Zelfs internationale vakanties blijken, mede door de ingevoerde gemeenschappelijke munt, veel gemakkelijker. Meningsverschillen tussen landen worden via discussie en vergadering in Brussel getracht te overbruggen en niet zoals vroeger vaak, met onderlinge agressie en wapens.
Dat alles maakt het voor de EU-landen zo bijzonder, want er is in de Europese geschiedenis nog nooit zo’n lange periode geweest zonder onderlinge oorlogen. Sinds de Tweede Wereldoorlog nu al zo’n 80 jaar!.
Op dit moment laten de vele brandhaarden in de wereld om ons heen weer zien waartoe “stáán op eigen gelijk” kan leiden tot groeiende meningsverschillen, wantrouwen en haat.
We kunnen zelfs vaststellen dat er soms sprake is van meer dictatoriaal gerichte onrust en nationalisme die een bedreiging kunnen zijn voor de huidige Europese samenwerking. Om te voorkomen dat een systeem van vóór de Tweede Wereldoorlog, met nadruk op verschillen, terugkeert, is voortdurende waakzaamheid nodig. Het lijkt noodzakelijk dat er op basis van feiten meer ruimte moet zijn voor geschiedkundig besef (onderwijs) en voor medemenselijke, maatschappelijke contacten via extra (empathische) inspanningen. Rechtstreekse contacten tussen mensen dragen zeer bij aan onderling begrip en vertrouwen (niet praten/kletsen óver elkaar, maar mét elkaar).

Wijlen Nelson Mandela verwoordde het als volgt:
“Niemand is geboren met haat voor een andere persoon, vanwege de huidskleur, zijn achtergrond, herkomst of zijn geloof. Mensen wordt geléérd te haten, en als zij kunnen leren haten, dan kunnen zij ook leren liefhebben, want liefde raakt je hart op meer natuurlijke wijze dan het tegenovergestelde”.

Het Iserlohn Comité draagt nu al 70 jaar lang, samen met haar vrienden van het Almelo Komitee, vaak onopvallend en bescheiden, maar elk jaar weer opnieuw, haar steentje bij aan het bevorderen van goede contacten tussen de bewoners van beide Europese steden!

Iserlohners op bezoek in Almelo

Iserlohners op bezoek in Almelo


Tubantia 04-07-2024 

Almelo en Iserlohn houden nog van elkaar

‘Waarom stoppen als het goed gaat?’

Almelo en de Duitse stad Iserlohn sloten in 1954 officieel vriendschap.

Het partnerschap stond, negen jaar na de oorlog, symbool voor de Wiedergutmaching. Is die jumelage 70 jaar later nog wel van deze tijd? Ja, zeggen ze in beide gemeenten. Sterker: het lustrum wordt groots gevierd. „De relatie biedt wederzijds veel goeds. Waarom dan stoppen?”

Henk van Schuppen 03-07-24, 10:36

Steeds meer relaties tussen partnersteden bloeden dood. Globalisering, digitalisering, migratie en Europese eenwording maken de wereld kleiner. Grenzen vervallen. Afstanden vervagen. Almelo en het Turkse Denizli beëindigden al hun officiële relatie. De band met het Engelse Preston bestaat alleen nog op papier.

Liefde is nog wederzijds

Maar Almelo en Iserlohn, op anderhalf uur rijden gelegen in Noordrijn-Westfalen, houden nog van elkaar. De steden willen, na de pas op de plaats door corona, de banden weer aanhalen. „Bij ons is 70 jaar geen jubileum. In Duitsland wel”, zegt voorzitter Ton Trienen van het Iserlohn Comité. „In Iserlohn wilden ze de band met Almelo uitbundig vieren. Dan doen wij natuurlijk mee.”

Nieuwe burgemeester positief

Met uitwisselingen wordt de komende maanden in beide steden aandacht besteed aan de 70e verjaardag van de vriendschap. Trienen: „Onze nieuwe burgemeester Richard Korteland is heel positief en gaat komend weekend al mee naar de aftrap van de festiviteiten in Iserlohn. Daar zijn we hartstikke blij mee.”

Bovenkant formulier

Onderkant formulierTrienen vormt met Ernst Kok, Leo Bosch en Siny Pots het bestuur van het Iserlohn Comité. Ze zijn eensgezind in hun motivatie de relatie voort te zetten. Trienen: „In tijden waarin de democratie, ook in Duitsland, onder druk staat is het belangrijk dat we contact houden.”

Burgemeester Iserlohn bij dodenherdenkinjg

Kok onderstreept het maatschappelijke belang van de jumelage: „Hoe mooi is het dat de burgemeester van Iserlohn de dodenherdenking in Almelo bijwoont? We hadden wederzijds de 75-jarige bevrijding groots willen vieren. Zo jammer dat dat door corona niet doorging. Het is tijd de relatie nieuw leven in te blazen.”

Uitwisselingen beginnen komend weekend

Dat gaat niet alleen gebeuren op bestuurlijk niveau maar ook met uitwisselingen. Zo exposeren vier Almelose kunstenaars vanaf vrijdag in de galerie van de Sparkasse van Iserlohn. De Iserlohnse kunstenaar Karl Otto Weinreich laat vanaf 8 augustus zijn werken zien in Kunst Punt Almelo. In september komen Iserlohners naar het straattheater in Almelo. En is er een uitwisseling met koren.

Kerstmarkt in Iserlohn populair

Kok: „Via ons Armoedepact gaan we Almeloërs met een smalle beurs weer naar de kerstmarkt in Iserlohn brengen. Iserlohn heeft van Almelo geleerd hoe je sociale werkvoorziening opzet. Kruisbestuiving was er altijd al. We gaan veel meer doen. Iserlohners komen graag in Almelo. Laat ze los in de stad en ze kopen de Bolletjewinkel leeg. Geweldig toch?”

Bosch: „Praten over het nut van de jumelage zal blijven. We krijgen van de gemeente welgeteld 3400 euro subsidie per jaar. Daar hoeft de discussie dus niet over te gaan.”